Biltse Grift

De Biltse Grift werd rond 1640 bevaarbaar gemaakt. Al in het begin van de 17e eeuw werd er onderhandeld over een te graven vaart door de zogenaamde Oostbroekse landen.

KB_TEN_Register_Biltse_Grift_3
De Bilt, Grift (1918)

Er moest een vaart komen die liep van Utrecht via De Bilt naar Zeist. Het duurde echter tot 1668 voordat een en ander goed geregeld was. Meer wetenswaardigheden betreffende de Biltse Grift zijn te lezen in De Biltse Grift 6, 1997 p 2 en verder (zie DBG/Archief/Register jaargang 1995 t/m 1999). Zie ook Dorpsgezichten/Emmalaan en Biltse Grift.

Op deze kaart is de Biltse Grift te zien met rechts boerderij Nieuw Bureveld die als adres heeft Universiteitsweg 1.Op 23 oktober 1898 werd aan G.H.L. baron van Boetzelaer vergunning verleend voor de bouw van een boerderij met schuur en hooiberg (zie Boerderijen/Bureveld, Nieuw).

De Universiteitsweg, die ligt in het verlengde van de Soestdijkseweg Zuid, werd in 1965 als rijksweg aangelegd. De weg leidt naar het universiteitscentrum De Uithof.

De hierbij afgebeelde ansichtkaart toont ons het stuk Biltse Grift dat gelegen is tussen de Oude Bunnikseweg en de Universiteitsweg. We kijken richting Zeist. De landerijen rechts behoren bij boerderij Nieuw Bureveld. De weilanden links behoren bij het tuincentrum.

Er werd begin 21e eeuw een verzoek gedaan om van de weilanden parkeergelegenheid te maken. Dat verzoek is tot op heden niet ingewilligd, mede door protesten van bewoners van het Kloosterpark.

Bronnen:

  • Broekhoven S en Barends S. De Bilt, geschiedenis en architectuur. Kerckebosch, Zeist, 1995