De Biltsche Duinen

Het bekijken van deze prentbriefkaart doet niet vermoeden met een restaurant behorend bij een zwembad van doen te hebben.

KB_TEN_Register_De_Biltsche_Duinen_1
Restaurant van het zwembad De Biltsche Duinen (ca. 1938), Bilthoven, Burgemeester Van Der Borchlaan

De obers staan strak in het gelid op het terras van het in 1932 – 1933 gebouwde restaurant dat te vinden was aan de Burgemeester Van der Borchlaan. Het restaurant was gebouwd naar ontwerp van architect Jan Wilkes.

Op zaterdag 19 mei 1933 werd het Natuur- en Sportpark De Biltsche Duinen in gebruik genomen. Het werd geopend door de toenmalige burgemeester, H.P. baron van der Borch tot Verwolde van Vorden.

Het natuurbad behoorde in die tijd tot de modernste en best geoutilleerde zwembaden van het land. Het was berekend op 5.000 badgasten. Op sommige zomerse dagen echter waren er wel 9.000 bezoekers, bezoekers die niet alleen uit De Bilt en Bilthoven kwamen maar uit de wijde omtrek.

Het zwembad had een speciaal aangelegd wedstrijdbad, waarvan de in juni 1933 opgerichte Zwem- en Polovereeniging Bilthoven dankbaar gebruik maakte. Er werden in het bad ook nationale zwemwedstrijden georganiseerd. Het bosbad werd helaas in 1980 gesloten.

Op een gedeelte van het voormalige zwembad werd een golfbaan gerealiseerd. Het toenmalige restaurant is thans nog, weliswaar verbouwd, op het terrein terug te vinden.

KB_TEN_Register_De_Biltsche_Duinen_2
Natuurbad (1965)