Dennenheim

Dennenheim, gebouwd in 1912-1913, behoort tot het eerste villapark van Bilthoven, Park Vogelzang genaamd. Dat park is gelegen ten zuiden van de spoorbaan.

KB_TEN_Register_Dennenheim
(1994) Foto: Hans Haan

Dennenheim, gelegen aan de Soestdijkseweg Zuid op nummer 249, werd ontworpen door R. Rijksen uit Utrecht. De bouwvergunning, aangevraagd door Joh. Rijksen, werd verleend op 2 september 1912. Op 24 december 1912 werd een vergunning verleend m.b.t. het bouwen van een bijkeuken. Het bewijs van voltooiing werd afgegeven op 8 april 1913.

In het midden van de symmetrisch ingedeelde voorgevel bevindt zich een naar voren springende topgevel met zadeldak die de opvallend asymmetrische kap snijdt. Tegen de voorgevel is op de begane grond een erker gebouwd met daarop een balkon. Aan weerszijden van de topgevel bevinden zich op de begane grond verhoogde overdekte terrassen die aan de voorzijde door bakstenen muren worden afgesloten.

In de muren zijn rondbogen aangebracht. De balkonbalustrades vormen een scheiding tussen de bakstenen begane grond en de gepleisterde verdieping.