Devia

Villa Devia, gelegen aan de Prins Hendriklaan 74, is een van de eerste villa’s die gebouwd zijn in het ten zuiden van de spoorbaan gelegen villapark, Park Vogelzang genaamd.

KB_TEN_Register_Devia
(1994) Foto: Hans Haan

De Prins Hendriklaan werd in 1903 aangelegd. In dat jaar werd ook de bouwaanvrage ingediend voor Villa Devia. De vergunning werd aangevraagd door A. de Rijk jr. uit Utrecht.

Het huis, ontworpen door C. v.d. Zweep, was op 13 april 1904 voltooid. Villa Devia bestaat uit twee bouwdelen. Het linker gedeelte heeft een plat dak met aan drie kanten een dakschild. Aan de rechterzijde sluit het hogere deel hierop aan. Dit gedeelte heeft een topgevel met een steil overstekend zadeldak. In de top van de gevel bevindt zich een halfrond venster.

Op de begane grond is een halfronde stenen erker met gebogen zinken dakschild. Tegen de beide zijgevels bevinden zich uitbouwen van één bouwlaag waarop een balkon is aangebracht. Het rechterbalkon wordt gedeeltelijk overkapt door een lessenaardak.

Blijkens het adresboek uit 1909 woonde in Villa Devia dr. K.H. Beijen. Zijn zoon, mr. J.W.Beijen, beschrijft in zijn boek De zin van het nutteloze. Rarekiek van de 19e eeuwse jaren der 20ste eeuw onder andere de periode waarin hij met zijn familie in het nog in ontwikkeling zijnde Park Vogelzang woonachtig was. Zie bij De Biltse Grift het juninummer van 2007 waarin het door Rob Herber geschreven artikel

Bankier, Minister, ambassadeur: Het veelzijdige leven van mr. J.W. Beyen

staat.