Gasbedrijf

In 1915 is door het gasbedrijf van de gemeente Zeist een gashouder en een meterkamer met kantoor gebouwd op een perceel gelegen aan de Nieuwstraat in De Bilt.

KB_TEN_Register_Gasbedrijf_1
De Bilt, Nieuwstraat 110-112, Foto: Hans Haan (2001)

In 1922 is naast de werkplaats een door J. Meerdink ontworpen woning aan het kantoor toegevoegd. Toen in 1966 de twee gashouders gesloopt werden bleven het kantoor en de woning staan. De woning bestond uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond. De korte zijde was gesitueerd aan de straat. Het pand had een zadeldak met wolfseinden en een ver overstekende gootlijst op klossen.

Tegen de linkerzijde van de woning bevond zich het bedrijfsgedeelte. Het had één bouwlaag, een plat dak en was even diep als de woning. In eerste instantie bevond zich ook in deze voorgevel een deur. Deze werd in 1965 door een venster vervangen. De daklijst stak ver over en werd in het midden doorbroken door een hardstenen opzetstuk met een meandervormige decoratie.

Bovenop werden twee brandende fakkels weergegeven die door een lint bij elkaar gehouden werden. Onder het opzetstuk was in de gevel de tekst GASBEDRIJF aangebracht. Het geheel is niet meer als zodanig terug te vinden. Zowel de woning als het bedrijfsgedeelte zijn gesloopt, waarna op de plek in 2006 woningen werden gebouwd.

IF
Nieuwstraat 112 (2007)

Op het meest rechts gelegen nieuwbouwhuis heeft men het hiervoor besproken opzetstuk aangebracht.