Heidepark

In 1927 werd een verenigingsgebouw gebouwd in opdracht van bankier Paul Nijgh. Het ontwerp was van de architect H.F. Mertens. De opening was op 26 november 1927 en het gebouw kreeg de naam Concordia.

KB_TEN_Register_Heidepark_1
„Concordia”. (1928), Bilthoven, Jan Steenlaan 22-24

We zien op deze kaarten Heidepark, dat lange tijd een gerenommeerd hotel-restaurant was. De entree bevond zich op de briefkaart uit 1928 en de foto uit 1962 nog aan de kant van de Jan Steenlaan. Geheel rechts is de ingang van het verenigingsgebouw, dat later ook als bioscoop dienst deed.

In 1930 werd het pand uitgebreid met een restaurant en vijf hotelkamers. We zien die uitbreiding aan de rechterkant. Toen werd ook de naam veranderd in Hotel Heidepark. In de volksmond bleef men echter de naam Concordia nog lang gebruiken. Ook de bioscoop werd zo genoemd.

De linker aanbouw dateert uit 1933. Op de begane grond bevond zich aanvankelijk een kegelbaan die later ingericht werd als restaurant met biljart. Daarboven werden hotelkamers gerealiseerd.

Concordia heeft een prominente rol gespeeld in de Bilthovense samenleving. Veel mensen wisten hun weg er naar toe te vinden. Velen hebben in Concordia genoten van de films (zoals van Stan Laurel en Oliver Hardy) die er jarenlang vertoond werden. Op de foto van 1972 is de ingang verplaatst naar Heidepark.

Het hotel heeft enkele jaren leeg gestaan en is inmiddels gesloopt.

KB_TEN_Register_Heidepark_2
Luchtfoto van 1962

KB_TEN_Register_Heidepark_3
Luchtfoto van 1972