Het Biltse Badhuis

Tot de bouw van het Biltse badhuis werd besloten op 12 juni 1925 in opdracht van de toen opgerichte stichting Het Biltsche Badhuis, die als doel had ‘bevordering van de Volksgezondheid – het stichten en exploiteren van een badinrichting te De Bilt’.

KB_TEN_Register_Het_Biltse_Badhuis
De Bilt, Torenstraat 27. Foto: Hans Haan (1994)

Het pand werd ontworpen door de Amsterdamse architect P.H. van Niftrik. De bouw werd opgedragen aan de Amersfoortse aannemer Lagerweij. Behalve het badhuis omvatte het plan ook de naastgelegen middenstandswoningen, gelegen op de nummers 23, 25, 29 en 31. Het geheel heeft stijlkenmerken van de Amsterdamse School.

Op 6 februari 1926 werd het badhuis officieel geopend. Behalve de woning voor de badmeester omvatte het pand acht douchebadcellen, vier kuipbaden, privaten en de nodige werkruimtes, waaronder een ketelhuis met schoorsteen en een was- en drooglokaal. In 1972 werd het Biltse badhuis gesloten. In 1976 werd het pand gekraakt. In 1983 werd het verbouwd tot woning. De toenmalige eigenaar heeft het pand nadien met veel liefde en gevoel voor historie verbouwd.

In de symmetrische voorgevel van het voormalige badhuis bevindt zich de toegang, bereikbaar via een trapje met drie treden. Boven de deur is een smeedijzeren bord geplaatst met als opschrift: ANNO BADHUIS 1925.

Aan weerszijden van de ingang bevinden zich hooggeplaatste vensters. Achter die vensters waren de werkruimtes gelegen. Op de eerste verdieping bevond zich de woning. Het middengedeelte is als een soort erker uitgebouwd. Het achterste gedeelte van het badhuis had slechts één bouwlaag waarin zich de badcellen bevonden. Dit gedeelte is nu bij de woning getrokken.