Hoeve Seyde

De Hoeve Seyde is een van de weinige krukhuisboerderijen in onze gemeente. De boerderij heeft de vorm van een deurkruk, ofwel een L-vorm. Het rechthoekige woongedeelte heeft een schilddak met de nok evenwijdig aan de weg. Ook het smallere stalgedeelte tegen de achterzijde heeft een rietendak.

De boerderij  dateert vermoedelijk uit de zeventiende eeuw, maar is sindsdien grondig verbouwd. Op de foto de situatie in 1993. Het pand heeft een opmerkelijk breed en hoog woongedeelte en bevat twee woningen. De indeling van de ramen is asymmetrisch. In het midden is de opkamer met daaronder de kelder. In de zijgevels van het woongedeelte bevinden zich de toegangsdeuren.

KB_TEN_Register_Hoeve_Seyde
De Bilt, Noordweg 2, 2a (1993)

In de vroegste aktes wordt de boerderij aangeduid met de naam Seyde Grond, dat laagliggend land betekent. De grond in dit gedeelte van De Bilt is aanmerkelijk lager dan het “hoge land” van de Utrechtse Heuvelrug. Halverwege de zeventiende eeuw komt de naam Seydewech of Zijdenweg steeds meer in zwang.

Van circa 1820 tot 1848 maakte de hoeve deel uit van het landgoed Vollenhoven. De boerderij ligt op de grensscheiding met Zeist, wat tot lastige situaties kan leiden omdat de bewoners alles dubbel krijgen, inclusief belastingaanslagen.