Hoflaan

Deze kaart heeft als onderschrift: Bilthoven – Parklaan. We zien echter de Hoflaan en we kijken richting Soestdijkseweg. De dwarsweg op de voorgrond is de Overboslaan. De wegen in het Overboskwartier werden aangelegd in 1920.

Op 15 december 1920 besloot de raad de weg welke op den Soestdijkschen weg bij de Boschlaan en bij Jagtlust uitkomt de naam Overboschlaan te geven. De weg welke in het Park aansluit aan eerstgenoemden weg en op den Soestdijkschen weg uitkomt tegenover de Kortelaan kreeg de naam Parklaan. De Parklaan was toen dus nog niet doorgetrokken tot de huidige Noord-Houdringelaan maar liep met een knik naar de Soestdijkseweg.

KB_TEN_Register_Hoflaan
Bilthoven – Parklaan (1930)

Op 29 februari 1932 besloot de raad aan de eerste laan rechts, komend van Jagtlust gaande naar Bilthoven, vroeger deel uitmakend van de Overboschlaan te geven de naam: Noord-Houdringelaan. Het verlengde gedeelte van de Parklaan tot aan de Noord-Houdringelaan werd Parklaan genoemd.

De zijlaan van de Parklaan tot aan de Soestdijkseweg kreeg de naam Hoflaan. Het pand gelegen links aan de Hoflaan heeft als huisnummer 16. In de bouwaanvrage, gedaan op 8 december 1920 door timmerman/metselaar G. Boot namens de heer E. v.d. Laan, werd gesproken over een woonhuis voor een gezin gelegen in het park Overbosch.

De vergunning werd op 13 december verleend. Op 15 januari 1921 werd vergunning verleend aan dezelfde aanvrager in verband met een wijziging aan de woning.

Op een bouwtekening werd de Hoflaan het verlengde van de Kortelaan genoemd. De Overboslaan werd op die tekening als Dwarslaan aangeduid. De huizen gelegen aan de Hoflaan op de nummers 14 en 12 kwamen respectievelijk in 1922 en 1921 tot stand.