Hoofddijk

Deze monumentale boerderij maakte deel uit van het landgoed Oostbroek. De boerderij ligt op de hoek van de Hoofddijk en de Bisschopsweg. Bij Biltenaren is zij vooral bekend als de boerderij van Baelde, de laatste bewoners. De boerderij en het naastliggende zomerhuis zijn gebouwd in 1893. Het is van het langhuistype.

Op de voorgevel zijn gepleisterde horizontale banden aangebracht direct onder en boven de ramen. Op de begane grond zijn vier zesruits ramen met luiken en op de bovenverdieping twee. Boven de ramen zijn gepleisterde sluitstenen aangebracht. Het heeft een overstekend rieten zadeldak met wolfseind.

Met de bouw van het UMC-AZU in de Uithof werd de boerderij bedreigd met afbraak. Het ziekenhuis kwam gelukkig terug op haar besluit en besloot een kinderdagverblijf in de gebouwen te vestigen.

KB_TEN_Register_Hoofddijk49
Utrecht, Hoofddijk 49 (1993)

Diverse aanpassing waren hiervoor nodig. Vooral het zomerhuis is sterk veranderd door het toevoegen van ramen. Op de bovenverdieping van de boerderij kwamen dakkapellen.

De Uithof en een deel van Rijnsweerd hoorde vroeger bij De Bilt. Het grootste deel werd in 1954 overgedragen. De bouwplannen van het Utrechts Medisch Centrum, waarvan op de achtergrond nog een glimp is te zien, maakte in de jaren zestig een nieuwe grenswijziging noodzakelijk.