Hotel en Café Dennenhoeve

Cornelis van Vulpen kocht even ten zuiden van het pas aangelegde station, dat de naam De Bilt – Station droeg, een perceel grond waarop hij een dubbele woning liet neerzetten. De noordelijke helft richtte hij in als koffiekamer voor de wachtende treinreizigers.

KB_TEN_Register_Hotel_Dennenhoeve_1
Hotel en Café Dennenhoeve De Bilt,Station (1913), Emmaplein

Het stationskoffiehuis werd in 1864 geopend. Het groeide uit tot hotel-restaurant Dennenhoeve.

De ansichtkaart uit 1913 toont ons het hotel. De opname is genomen vanaf het station kijkend in zuidelijke richting. In 1907 was het pand aangekocht door de spoorwegen. W. Brands werd in 1913 pachter van het hotel-restaurant. Het hotel kreeg in de volksmond de naam Brands.

In het Bilthovensch-Adresboek van 1927 staat onder de letter ‘h’ Hotel Brands, woningbureau, Soestdijksche straatweg 145. Brands had kennelijk een nevenactiviteit. Als adres werd toen nog niet Emmaplein genoemd. Die naam was nog niet in gebruik. Die werd op 1 juni 1933 pas van kracht.

KB_TEN_Register_Hotel_Dennenhoeve_2
Interieur serre van Hotel v/h Brands te Bilthoven (1930)

De kaart uit 1930 toont het interieur van de serre van Hotel v/h Brands te Bilthoven. De naam Brands was kennelijk gerenommeerd in de regio. De nieuwe eigenaar van het hotel, O.A. Lijssen, liet anno 1930 nog duidelijk weten dat het voorheen Brands geheten had.

In het Adresboek voor de Gemeente Bilthoven en De Bilt uit 1937 staat: Hotel Dennenhoeve, v/h T.F.J. Brands, Emmaplein. Het pand heeft nog steeds een horecabestemming, zij het dat de naamgeving, vooral de laatste jaren, veel veranderingen heeft ondergaan. Lange tijd is het bekend geweest als De Schouw. Dat laatste restaurants is gesplitst in het restaurant Wijn en Spijslokaal en het café De Dobbelaar.

In verband met de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor werd alle bebouwing aan de westkant van het Emmaplein gesloopt. Het voormalig Hotel en Café Dennenhoeve, dat toen bekend stond als Wijn- en Spijslokaal, onderging als laatste dat lot. Het heeft de laatste jaren dienst gedaan als kantoor voor ProRail en bouwondernemer Heijmans.