Jan Steenlaan

De Jan Steenlaan is een van de wegen behorend bij het ten noorden van de spoorlijn aangelegde villapark de Biltsche Duinen. Tot naamgeving van de in dat park gelegen wegen werd besloten in de raadsvergadering van 28 juli 1911.

KB_TEN_Register_Jan_Steenlaan_1
Jan Steenlaan – De Bildt – Station (1913)

De prentbriefkaart uit 1913 laat ons de Jan Steenlaan zien, kijkend in westelijke richting. De naam Bilthoven was toen nog niet in gebruik. Het zich ontwikkelende dorp werd tot 1917 de Bildt-Station genoemd.

Rechts is villa Hertha te zien, die op de hoek van de Rembrandtlaan heeft gelegen. Die villa werd in 1989 afgebroken. Links ligt achter de bomen villa Bloemhof, die in opdracht van Jean Heijbroek uit Baarn in 1912 werd gebouwd naar ontwerp van architect J.C. van Epen. Het bewijs van voltooiing werd op 9 november 1912 afgegeven.

Uit het adresboek, uitgegeven in 1922, blijkt dat het pand toen als adres had Jan Steenlaan 5. Daarachter staat vermeld: Jean Heybroek, Koopman, Bloemhof.

Er werden gaandeweg steeds meer villa’s gebouwd, waardoor de nummeringen veranderden. Ook de villa, gebouwd in opdracht van Jean Heijbroek, is helaas niet meer terug te vinden. Die werd al in 1967 gesloopt

KB_TEN_Register_Jan_Steenlaan_2
Bilthoven, Soestdijksestraatweg (Noord), (1960)

De prentbriefkaart uit 1960 laat ons ook de Jan Steenlaan zien. Het onderschrift zou verwarring kunnen opleveren. We zien niet de Soestdijksestraatweg maar de Jan Steenlaan. De opname werd gemaakt vanaf de Soestdijkseweg Noord. Ook op deze kaart zien we rechts de niet meer bestaande villa Hertha liggen.

Dit stuk van de Jan Steenlaan heeft anno 2015 een heel ander aanzien. Het stationsgebied heeft door de aanleg van de tunnels grote wijzigingen ondergaan. Ook in de toekomst zal hier nog het een en ander veranderen.