Kaarten

Op deze pagina treft u een aantal kaarten van De Bilt en omgeving die een zekere historische waarde hebben. Veel van deze kaarten zijn ook opgenomen in het rijk van tekst voorziene deel Ontstaan van De Bilt in de Kennisbank van deze site.

De kaarten

KB_ODB_Kaarten_Herenweg
Vermoedelijke ligging Herenweg in de middeleeuwen. Reconstructie: J.W.H. Meijer. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Vroiuwenklooster_1

KB_ODB_Geschiedenis_Vrouwenklooster2
Vermoedelijke ligging Vrouwenklooster in de middeleeuwen. Reconstructie: J.W.H. Meijer. Deze kaarten zijn aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Berkenrode_1650
Balthazaro Florentio a Berkenrode, Amsterdam. Kaart van 1650 met een gedeelte waar De Bilt op staat. Facsimile uitgave van Stichting Het Utrechts Landschap, 1989. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Tabula
ULTRAIECTINI DOMINI TABULA Mul Utrecht. Kaart naar alle waarschijnlijkheid van na 1681.

KB_ODB_Kaarten_De_Bilt_1630
De Bilt in 1630. Reconstructie met Veen weg en Steen straet. Zie ook “De Bilt in 1830″, de gebouwen zijn namelijk van 1830! Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Tirion
Isaac Tirion, Amsterdam, 1757. Kaart met een gedeelte waar De Bilt op staat. Zie o.a. Steenstraat, Vrouw Klooster, Oost Broek Abdij en Seyster Vaart.

KB_ODB_Kaarten_1787
Utrecht 1787. Kaart van de stad Utrecht met batterijen en retranchementen door de burgers op orders van de Graaf von Salm opgeworpen in 1787. Langs de “Steenstraat na De Bilt” batterijen bij 1. Rechtsonder zijn nog een gedeelte van de troepen van de Prince Stadhouder en de Baron van Munster. Het land tussen Utrecht en de Bilt is geïnundeerd.

KB_ODB_Kaarten_Postroutes_1810
Postroutes 1810. Algemeene Kaart van Holland met de post-routes. Dit is een kaart die zowel de terminologie draagt van het Koninkrijk Holland (1806-1810) als die toen Nederland deel van het Franse Keizerrijk (1810-1813) uitmaakte. Utrecht behoorde in het Koninkrijk Holland tot het Departement Utrecht en in het Franse Keizerrijk met Noord-Holland tot het Departement van de Zuiderzee. Kaart uit privéarchief

KB_ODB_Kaarten_De_Bilt_1830
De Bilt 1830. Reconstructie met Achterdijk (voorheen Veen weg) en Dorpsstraat (voorheen Steen straet). Zie ook “De Bilt, 1630″. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Streekkaart_1862
Streekkaart 1862. Met dank aan Gert Huber.

KB_ODB_Kaarten_Kaart_1868
J. Kuyper 1868. Gemeente Atlas van de provincie Utrecht. Gemeente de Bilt. Uitgave Hugo Suringar, Leeuwarden. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Krijgsspel_1

KB_ODB_Kaarten_Krijgsspel_2
Krijgsspelkaarten 1910-1913. In 1913 verscheen in een oplage van 200 exemplaren de geheime ‘Krijgsspelkaart van Amersfoort en Omgeving’. De kaart bestond uit 26 gekleurde kaartbladen, in steendruk geproduceerd, op een schaal van 1: 10.000. Het gebied werd begrensd door de Zuiderzee in het noorden, de lijn Hilversum – De Bilt in het westen, de lijn Zeist – Woudenberg in het zuiden en de lijn Woudenberg – Hoevelaken in het oosten. De Stichting Vijverberg in Naarden heeft in 1996 een facsimile van deze kaart in herdruk uitgegeven. Adres: Henk Schaftenaar, Gansoordstraat 16, 14 11 RH, Naarden. Email: info@stichtingvijverberg.nl. Website: www.stichtingvijverberg.nl. Hier zijn twee gedeeltes van kaart 6 weergegeven. Deze kaarten zijn aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Bruins
S.C. Bruins, vóór 1917. Kaart van de provincie Utrecht. Gedeelte met De Bilt en station De Bilt. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Fietskaart
Fietskaart 1925. met dank aan Gert Huber.

KB_ODB_Kaarten_Plattegrond_De_Bilt_1935
Plattegrond De Bilt 1935. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Plattegrond_Bilthoven_1935
Plattegrond Bilthoven 1935. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Plattegrond_1938
Plattegrond 1938. Fa. H. van Diehlen, Den Haag. Met dank aan Gert Huber. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Topografisch_1960
Gedeelte van topografische kaarten met de gemeente De Bilt afgebeeld, 1960. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Topografisch_1982
Gedeelte van topografische kaarten met de gemeente De Bilt afgebeeld, 1982. Deze kaart is aanwezig op het archief van de Historische Kring.

KB_ODB_Kaarten_Landsat
Begin 21e eeuw. Programma World Wind van NASA. De Landsat 7 is een satelliet van de V.S. die beelden van het vasteland en aangrenzende kusten maakt. Het Landsat 7 project is van het Project Science Office van NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. De foto is van een hoogte van 15 km genomen en is door Rob Herber van extra contrast en valse kleuren voorzien.