Lezing Ad van Liempt: “Na de Bevrijding”

Nieuws_161029aDe Historische Kring D’Oude School houdt op donderdag 17 november a.s. haar najaarslezing voor leden en belangstellenden. Op deze avond zal Ad van Liempt, bekend o.a.de tv programma’s Andere Tijden en daarvoor Nova, een lezing verzorgen met als titel: “Na de Bevrijding”.

Onder deze titel maakte de NTR een tv-serie waarbij Ad van Liempt het boek schreef. Hij hield in de afgelopen jaren al veel lezingen over dit thema.

Nederland explodeerde zo ongeveer toen het bevrijd werd van de Duitse bezetter. Dagen, weken, hier en daar zelfs maanden duurde het feest van de vrijheid. Maar daarna volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering.

Het immense verdriet in de uitgedunde joodse gemeenschap toen die zich realiseerde dat bijna niemand van de gedeporteerde familieleden en vrienden zou terugkeren.

De machteloosheid van grote delen van de bevolking over dat het allemaal zo langzaam ging, de wederopbouw, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, het verdwijnen van de schaarste en de armoede.

De ongerustheid over die bandeloze jeugd, die nergens meer naar luisterde, geen idealen leek te hebben, en de ondergang tegemoet leek te gaan.

En boven alles uit, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. Weer oorlog? Ja, weer oorlog, nu door onze eigen regering begonnen, en opnieuw gepaard gaande met geweld, eindeloos durende onderhandelingen en veel slachtoffers, heel veel slachtoffers.

Het waren loodzware jaren, waar geen einde aan leek te komen.

De lezing wordt gehouden op donderdag 17 november, aanvang 20.00 uur bij WVT Talinglaan 10 in Bilthoven. Leden zijn gratis, niet-leden € 5,-. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.