Lezing Rob Herber over Nico Bloembergen, Meester van het licht

Nicolaas Bloembergen is een Nederlands-Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar. Hij leverde een cruciale bijdrage aan een van de meest vernieuwende technologieën van de moderne tijd: de laser.

Nieuws_160629aDe familie van oud Bilthovenaar Nico Bloembergen was afkomstig uit Leeuwarden. Zijn voorvaderen van vaderskant waren bankiers. Zijn grootvader kwam van Leeuwarden naar Zwijndrecht, werd daar directeur van een kunstmestfabriek, waarvan het hoofdkantoor naar Utrecht verplaatst werd.

Zodoende kwam zijn vader die zijn grootvader opvolgde, ook in Utrecht terecht.

Later verhuisde de familie naar Bilthoven, eerst naar de Nachtegaallaan en later naar de Van Ostadelaan. De grootvader van moederskant, Quint, was hoogleraar in de wiskunde.

De Bloembergens waren een bekende familie in Bilthoven. Nico, zijn broers en zus waren actief in de hockeyclub SCHC. Bloembergen ging naar de Van Dijkschool en haalde daar de hoogste cijfers.

Ook op het Utrechts Stedelijk Gymnasium haalde hij op de bèta-afdeling de hoogste cijfers. Daarna studeerde hij natuurkunde aan de toenmalige Rijksuniversiteit Utrecht. Hij legde het kandidaatsexamen en doctoraalexamen cum laude af.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij meteen een aanstelling als promovendus aan Harvard University. Bloembergen kwam terecht bij Edward Purcell, die in 1952 de Nobelprijs voor natuurkunde zou krijgen.

Het werk dat Bloembergen samen met Purcell publiceerde, werd één van de meest geciteerde publicaties in de natuurkunde. Bloembergen promoveerde in 1948 aan de Rijksuniversiteit Leiden, waarna hij een aanstelling aan Harvard kreeg.

Zijn eigen werk bestond uit het ontwikkelen van de theorie van lasers. Hij kan als één van de grondleggers van de lasertechniek beschouwd worden. Zijn laatste werk betrof de niet-lineaire optica. Hiervoor kreeg hij in 1981 de gedeelde Nobelprijs voor natuurkunde.

Niet-lineaire optica vindt zijn toepassing in de glasvezeloptiek. Bloembergen heeft als medevoorzitter van een commissie van de Amerikaanse vereniging van natuurkundigen een belangrijke rol gespeeld in het stopzetten van het Star Wars project, dat onder president Reagan was begonnen.

Bloembergen woont in Tucson, Arizona.

WANNEER: woensdag 13 juli
AANVANG: 20.00 uur
ENTREE: €5,00
LOCATIE: Bilthovense Boekhandel

Graag vooraf aanmelden via info@bilthovenseboekhandel.nl of 030-2281014 .