Nieuw Bureveld

Nieuw Bureveld is de opvolger van een boerderij genaamd Bureveld 3, die in het huidige Kloosterpark lag. G.H.L. baron van Boetzelaer gaf in 1898 opdacht tot de bouw van Nieuw Bureveld. Na zijn huwelijk met de erfdochter van Houdringhe verhuisde de baron naar deze buitenplaats. Het huis Het Klooster werd verkocht aan het KNMI. In het park ten oosten van het huis werden villa’s gebouwd, het Kloosterpark.

Nieuw Bureveld is een langhuisboerderij. Het buitenaanzien van de boerderij is nog ongewijzigd. Het naastgelegen zomerhuis is geschikt gemaakt voor bewoning.

In juni 1940 vestigde Hendrik Wismeijer zich als pachter op Nieuw Bureveld. Sinds 1957 is de boerderij in het bezit van de familie. De huidige eigenaar is Kees Wismeijer. Kees boert tegenwoordig geheel anders dan vroeger.

Hij heeft geen melkvee meer, maar fokt z.g. kuisjes (vrouwelijke kalfjes) op die bij zijn neef op boerderij Tameroord geboren worden. De kuisjes worden op Nieuw Bureveld op natuurlijke wijze gedekt en gaan als ze ongeveer acht maanden drachtig zijn naar Tameroord.

KB_TEN_Register_Nieuw_Bureveld
De Bilt, Universiteitsweg 1

Ook is Nieuw Bureveld sinds september 2002 een zorgboerderij. Men heeft daar speciale cursussen voor gevolgd. Enkele dagdelen per week krijgen (verstandelijk) gehandicapten een volwaardige dagbesteding. Ze helpen bij het uitmesten van de stallen, het voeren van de koeien enz, enz. Bureveld verwijst naar de naam van de grond in dit deel van de gemeente.

Behalve Nieuw Bureveld zijn er nog een Bureveld 1 en Bureveld.