Olden Brandenburg

De één na jongste dochter van Dirk van Soest, Elisabeth, trouwde in 1884 met de Biltse boerenzoon Steven Floor. Na de dood van haar moeder kocht het echtpaar een deel van het land en liet hierop in 1886 een langhuis boerderij bouwen. De boerderij is nog steeds in het bezit van nazaten van Steven Floor.

In de jaren dertig werd een deel van de grond verkocht ten behoeve van de bouw van de Steenen Camer. De rest van het land is later gebruikt voor de bouw van Brandenburg-west. Op een landje naast de boerderij lopen gelukkig nog steeds wat kippen en schapen rond.

KB_TEN_Register_Nieuw_Brandenburg
De Bilt, Groenekanseweg (1993)

Na de sloop van de oorspronkelijke Olden Brandenburg is de naam overgegaan op de boerderij van Floor. In 1986 trok de familie Storz in bij Steven Floor jr. Er volgde een inwendige verbouwing, waarbij de deel en de hooizolder in woonruimte werden veranderd. In de beide zijgevels kwamen nieuwe ramen en deuren en in het rieten zadeldak een dakkapel.

De voorgevel is nog in de originele staat. Wigvormige gemetselde inzetstukken, vlechtingen genaamd, geven stevigheid aan de voorgevel. Op de begane grond zijn vier schuiframen met glas-in-loodbovenlichten. Het type raam op de eerste verdieping wordt serliana genoemd.

Op 8 februari 2001 overleed Steven Floor op 96-jarige leeftijd.