Postkantoor Bilthoven

Het uit 1918 daterende postkantoor is ontworpen door H.Th. Teeuwisse, rijksbouwmeester te ‘s-Gravenhage.

KB_TEN_Register_Postkantoor_Bilthoven_1
Bilthoven, Vinkenlaan, Postkantoor (1921)

Ten tijde van de bouw heette dit stuk van de Julianalaan Vinkenlaan (zie Dorpsgezichten/Julianalaan). De ingang van het postkantoor was aanvankelijk aan de zijkant. De directeurswoning was op de bovenverdieping te vinden.

Al in 1921 begon men met het aanbrengen van wijzigingen en uitbreidingen. In het vrijstaande pand van één bouwlaag met een hoog schilddak was aanvankelijk ook een directeurswoning ondergebracht. Het middelste gedeelte van de voorgevel is hoger opgetrokken en eindigt in een schoudergevel met een zadeldak dat haaks op de hoofdkap is geplaatst.

Het middengedeelte van de topgevel springt iets naar voren en wordt bovenin door middel van fraai siermetselwerk met het oorspronkelijke gevelvlak samengevoegd. In de top is een klein achthoekig venster aangebracht.

De hoofdingang bevond zich na een eerdere verbouwing rechts in de voorgevel maar is in 1962 naar de linkerkant verplaatst. Boven het ingangsportaal is een stenen reliëf aangebracht waarop het wapen van Nederland is weergegeven.

Op de kaart uit 1921 ligt rechts van het postkantoor het pand waar de weduwe Ravenhorst pension hield. Dat pand werd gesloopt. Ter plekke is nu de Melchiorlaan te vinden waardoor auto’s richting de autotunnel kunnen rijden.

KB_TEN_Register_Postkantoor_Bilthoven_2
Julianalaan 10-12, Foto: Hans Haan (2001)

Het voormalige postkantoor is sinds 2015 in gebruik als horecagelegenheid en draagt de naam PK.