Theresia van Lisieux-school

Het onderschrift van deze kaart laat ons denken dat de school aan de Haydnlaan gelegen is. Dat is echter niet juist. De school werd gebouwd naast de rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstaand aan de Gregoriuslaan.

KB_TEN_Register_Theresiaschool_1
R.K. School a./d. Haydnlaan (1925)

De foto werd genomen vanaf de hoek Gregoriuslaan/Palestrinalaan. Herman Kroes had het ontwerp voor de school gemaakt. De school kwam in september 1925 gereed. Karakteristiek in het ontwerp zijn de platte daken op drie niveaus.

Tot 1928 beschikte de school over twee leslokalen. Daarna werden er regelmatig lokalen bijgebouwd, ook naar ontwerp van Herman Kroes. In 1967 kwam aan de Gregoriuslaan bij de Klaphekweg de bij de Theresiaschool behorende kleuterschool St. Janneke gereed.

In 1976 vond een grondige verbouwing van de Theresiaschool plaats waarbij de karakteristieke vormen van de oorspronkelijke ingangspartij van het schoolgebouw zijn verdwenen.

In december 2000 had de gemeenteraad bij de vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs aangegeven dat de hoofdlocatie van de Theresiaschool niet meer voldeed aan de eisen. In 2005 werd besloten een brede school te bouwen op het terrein van de kleuterschool St. Janneke. Het oude schoolgebouw, alsmede de kleuterschool, gelegen aan de Gregoriuslaan 10, werd gesloopt.

KB_TEN_Register_Theresiaschool_2
Foto: Rob Herber, de nieuwe school

De nieuwe school heeft als adres Gregoriuslaan 4. Het nieuwe complex was in 2008 gereed. De nieuwe basisschool biedt ook buitenschoolse opvang voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De school heeft een duidelijke wijkfunctie en zal ook voor parochiƫle activiteiten worden gebruikt voor de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand.