Trinari

De kaart uit 1920 toont ons de Ruysdaellaan, gelegen ten westen van de Soestdijkseweg Noord.

De Ruysdaellaan kreeg officieel haar naam bij het raadsbesluit van 28 juli 1911. Toen echter werd de naam Van Ruysdaellaan gegeven. Bij raadsbesluit van 6 april 1978 werd de naam gewijzigd in Ruysdaellaan. Het huis dat rechts te zien is heeft echter als adres Soestdijkseweg Noord 329. Het draagt de naam Trinari.

KB_TEN_Register_Trinari_1
Groet uit DE BILT, – Villapark (1920)

De bouwvergunning voor het opmerkelijke landhuis Trinari werd aangevraagd door A. van Noordenne. De vergunning werd op 24 oktober 1911 verleend. Het pand, ontworpen door P.M.A. Huurman, was op 6 september 1912 voltooid. Het vertoont invloeden van de Engelse Arts en Crafts beweging, de sobere variant van de Art Nouveau of Jugendstil.

KB_TEN_Register_Trinari_2
(1994) Foto: Hans Haan

Trinari heeft een vierkante grondslag, waartegen enkele uitbouwen zijn geplaatst. De gevels zijn asymmetrisch ingedeeld en vallen op door de rondingen van erker en serre en door de variƫrende hoogte en breedte van de topgevels.

Opmerkelijk is het torentje op de nok van het flauw hellende tentdak. Deze kap wordt aan alle zijden besneden door grote of kleine zadeldaken van hoger opgetrokken topgevels of uitbouwen. De hoofdingang bevindt zich in een portiek aan de zijde van de Ruysdaellaan.