Uitgaan in De Bilt en Bilthoven

Henk Kok (2011).

KB_TEN_SVV_Uitgaan

In 1965 vertelde mijn vader dat we naar Bilthoven gingen verhuizen, een plaats waar ik nog nooit van gehoord had. Ik kwam uit de Polder (Oostelijk Flevoland) en Bilthoven leek wel het eind van de wereld.

In 1966 op de Haydnlaan in Bilthoven komen wonen. Mijn moeder vond dat verschrikkelijk want de buren die spreek je niet met buurman- of vrouw aan maar met meneer of mevrouw! Er bleek redelijk wat kouwe kak te zitten daar.

Ik zelf had daar niet zo veel last van en ging mijn gangetje, vooral in de weekenden. Ze hadden toentertijd bij de kerken bedacht dat de jeugd opgevangen moest worden en beziggehouden om van de straat te zijn.

Zo ontstonden in die tijd verschillende ‘Sociëteiten’ (jongerensoos) waaronder in de Doofpot aan de Jan Steenlaan, de Siesojeteit en bij de Noorderkerk zat er ook een.

In de Bilt de Jeugdsoos de Bilt (JSB), eerst onder de Opstandingskerk en later aan de laan van Weltevreden. En WVT deed toen ook al het nodige om de jeugd aan te trekken.

Leuke activiteiten waren naast de disco ook optredens van de toen nog ‘verse’ Herman Berkien en Tineke Schouten maar ook van Hans Kazan (jaren ‘70) ! Die trokken de jeugd wel aan!

De gemeente heeft ook in die tijd een jeugdraad gehad (vertegenwoordigers uit de sociëteiten) die opkwam voor activiteiten voor de jeugd. Subsidie werd er gegeven om het maar rustig te houden in het dorp. En dat lukte redelijk goed. Hoewel er toen ook nog een ‘Biltse Hap’ is geweest, een groep bromfietsrijdende gasten die de boel nog wel eens terroriseerde!

Doel was in ieder geval om de jeugd van de straat te houden maar dat kon natuurlijk ook door naar de bioscoop te gaan. Dat kon in Concordia aan de Jan Steenlaan naast Hotel Heidepark. Inclusief uitsmijter, wat toen wel eens nodig was. De ‘boeienkoning’ werd Hans de uitsmijter ook genoemd. Ontzag had je wel voor hem!

Ook was er natuurlijk De Schouw (later Het Wijn en Spijslokaal en De Dobbelaar) waar uitgegaan kon worden, maar De Bonte Koe was wel het cafe-restaurant van Bilthoven. Op de hoek van het Emmaplein kon je terecht voor een biljartje of biertje. Dat kon natuurlijk ook bij Willem van Miltenburg in de Milti-bar en bij De Zilvervos aan de Tweede Brandenburgerweg.

Ook voor een hapje eten in de vorm van een pannenkoek kon je in Bilthoven terecht bij de Biltse Boer aan de Julianalaan waar al weer sinds jaren In den Vollen Potvisch zit. De midgetgolfbaan was er toen ook al.