Verhuisbedrijf

Samengesteld door Fred Meijer.

Verhuisbedrijf H. van de Kuil & Zonen

Hendrikus Wilhem van de Kuil, in 1876 geboren in Maartensdijk, begon heel jong als hulpje bij bakker Wernsen aan de Dorpsstraat in De Bilt. Na enkele andere baantjes ging hij met een kruiwagen pakjes vervoeren van De Bilt naar Utrecht.

KB_ODB_Verkeer_En_Vervoer_vd-Kuil_1918
H. v.d. Kuil, 1918

Die kruiwagen werd na korte tijd omgeruild voor een handkar. Twee honden onder de kar zorgden voor extra trekkracht. Het ging voorspoedig met zijn bodedienst, zodat hij na enkele jaren handkar en honden kon inruilen voor paard en wagen. In het Kloosterpark woonden veel klanten. Zij plaatsten een krant voor het raam, ten teken dat er vracht te wachten lag.

KB_ODB_Verkeer_En_Vervoer_vd-Kuil_1920
H. v.d. Kuil junior met de eerste vrachtwagen, 1920

Hoewel de vijf zoons van vader allemaal een vak moesten leren, kwamen de vier oudsten toch in het transportbedrijf terecht. De eerste auto werd aangeschaft in 1920, een vrachtwagen met kettingaandrijving, massieve banden en carbidverlichting. Naast bodewerk ging Van de Kuil ook verhuizingen doen.

KB_ODB_Verkeer_En_Vervoer_vd-Kuil_Advertentie_1958
Advertentie uit 1958

Tijdens de oorlogsjaren (1940-1945) werd met een auto met gasgenerator gereden. Paard en wagen werden ook in ere hersteld. Na de oorlog verdwenen de bodediensten en legden Hendrikus en zijn zonen zich toe op grotere transporten, in het bijzonder verhuizingen.

KB_ODB_Verkeer_En_Vervoer_vd-Kuil_1969
Verhuisbedrijf in 1969

In 1976 nam schoonzoon C.A. de Groot het familiebedrijf over. In 1989 werd D. van Beek uit Zeist de nieuwe eigenaar.

Bron

  • Familie van de Kuil