Voormalig gemeentehuis

In 1844 werd de toenmalige rijtuigfabriek van G. Soeders naar ontwerp van N. Kamperdijk verbouwd. In het verbouwde pand werden twee schoollokalen, een onderwijzerswoning, de raadskamer, het cachot en de veldwachterwoning ondergebracht.

KB_TEN_Register_Gemeentehuis_Dorpsstraat_1
De Bilt, Dorpsstraat vanouds Steenstraat 25, Postkantoor (1910)

In 1883 werd besloten dit pand grotendeels te slopen en werd er een nieuw gemeentehuis annex postkantoor gebouwd naar ontwerp van de Biltse timmerman C. Pothoven. In de toenmalige Tuinstraat werd een nieuwe school gebouwd (zie Scholen/Tuinstraatschool).

In het pand waarin het gemeentehuis en het postkantoor werden gevestigd, werd tevens een directeurswoning en een veldwachterbureau met woning gerealiseerd. Nadat in 1932 Jagtlust (zie Landgoederen/Jagtlust) als gemeentehuis werd betrokken, is de bestemming van het voormalig gemeentehuis annex postkantoor herhaaldelijk gewijzigd. In 1977 is het pand tot vijf wooneenheden verbouwd.

Het half vrijstaande diepe gebouw in neorenaissancestijl telt twee bouwlagen en heeft een rechthoekige plattegrond met de korte zijde gelegen aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met een middenrisaliet en twee hoekrisalieten, alle voorzien van horizontale gepleisterde banden. In de hoekrisalieten bevinden zich de voordeuren. De vensters zijn boogvormig met gepleisterde sluitstenen en hoekblokken.

In het middenrisaliet bevindt zich een getoogde trapgevel met overstekende dekplaten en een ver overstekend gebogen fronton waarop een smeedijzeren decoratie is aangebracht. Op deze trapgevel is in witgepleisterde banden het opschrift ANNO 1884 aangebracht. Rechts naast de voorgevel bevindt zich nog het toegangspoortje dat via een steegje leidt naar de voormalige veldwachterwoning die rechtsachter tegen het pand is aangebouwd.

KB_TEN_Register_Gemeentehuis_Dorpsstraat_2
(1992) Foto: Hans Haan

De panden links van het voormalig gemeentehuis annex postkantoor zijn gesloopt. Ter plekke is nieuwbouw gerealiseerd. Ook het voormalig gemeentehuis annex postkantoor zal gesloopt worden, waarschijnlijk met behoud van de historische gevel.