Zwembad Brandenburg

De gemeente De Bilt had in 1898 of het erf van boer Groen bij de Biltse Grift een gebouwtje geplaatst dat diende als een inrichting tot het uit- en aankleeden en het bewaren van de kleederen van hen, welke in de Biltsche Grift zwemmen en baden. Dat was eigenlijk het begin van een gemeentelijk zwembad.

KB_TEN_Register_Zwembad_Brandenburg_1
Bilthoven, Oude Brandenburgerweg, Bad- en Zweminrichting (1930)

KB_TEN_Register_Zwembad_Brandenburg_2
Bilthoven Zwembad „Brandenburg” (1967)

Over het onderhoud van het toen opgerichte gebouwtje kwamen echter al spoedig klachten binnen. De Biltse arts H.W. Melchior richtte op 21 juni 1914 de Biltsche Zwemvereeniging op, ook wel de Biltsche Zwemclub genoemd. Hij wilde het toen in gebruik zijnde ‘zwembad’ vernieuwen.

Liever nog wilde hij dat er een volledig nieuw gemeentelijk zwembad zou worden gebouwd. Door de Eerste Wereldoorlog konden die plannen niet worden gerealiseerd. De zwemclub werd ontbonden.

Na de oorlog blies Melchior de club echter nieuw leven in. Op 18 november 1919 ging men weer van start met het maken van plannen betreffende een nieuw te bouwen gemeentelijk zwembad. Dit keer met meer succes. Helaas kon Melchior de opening van het nieuwe zwembad aan de Oude Brandenburgerweg op 1 augustus 1925 zelf niet meer meemaken.

De gemeente droeg de exploitatie van het op deze prentbriefkaart getoonde zwembad over aan de Biltsche Zwemvereeniging. Daartoe was op 2 februari 1925 de Stichting De Biltsche Zweminrichting opgericht.

Naast de Biltsche Zwemvereeniging zag op 14 mei 1926 de Biltsche Zwemclub (BZC) het licht. Op 18 augustus 1926 werd de Biltsche Zwemclub Brandenburg opgericht. Het Zwembad Brandenburg, zoals het al gauw genoemd werd, heeft nadien diverse verbouwingen en uitbreidingen ondergaan.

De hier getoonde prentbriefkaarten geven de sfeer weer die er in het ooit grotere buitenbad heerste. Op zomerse dagen was er levendig vertier van vooral jonge Biltenaren. Er werd gezwommen, gesparteld en gezonnebaad. Ook hebben vele Biltse kinderen in het niet verwarmde buitenbad in de maanden april tot oktober zich bibberend voorbereid op het zwemexamen.

KB_TEN_Register_Zwembad_Brandenburg_3
Bilthoven Zwembad „Brandenburg” (1967)

De huidige jeugd kan dat nauwelijks begrijpen. Die zijn het huidige verwarmde binnenbad gewend. Anno 2010 heeft de gemeente plannen bekend gemaakt betreffende de bouw van een zwembad elders in de gemeente. Het bestaande bad zal afgebroken worden en ter plekke zal woningbouw worden gerealiseerd.

Er zijn echter felle protesten van buurtbewoners bij de gemeente binnengekomen gezien de hoogte van de nieuwbouw. Nog niet zeker is wat er met het zwembad zal gaan gebeuren.