De Gezichtslaan werd in de 19e eeuw aangelegd als drie kilometer lange oprijlaan van het landhuis Eijckenstein, gelegen aan de Maartensdijkse Dorpsweg. De laan was tevens een zichtas. De naamgeving wordt daarmee verklaard.
De naam Gezichtslaan werd officieel toegekend op 24 juli 1903. De tekst van dat besluit betreffende deze weg luidt: De 1e zijweg van de Soestdijksche weg voorbij het station: Gezichtslaan. Opmerkelijk is dat men in dat besluit de Jan Steenlaan, die aanvankelijk Dwarsweg werd genoemd, niet meegerekend heeft.
Gezichtslaan – Bilthoven (1920)
Een stuk van de Gezichtslaan doorkruist, ook tegenwoordig nog, de Ridderoordse Bossen. Deze bossen, een 230 ha groot wandelgebied, zijn in beheer bij Het Utrechts Landschap. Vroeger waren de bossen grotendeels het eigendom van de toenmalige eigenaar van Eijckenstein.
De Gezichtslaan was aanvankelijk onverhard. Het laatste stuk van de weg, beginnend links bij de Prof. Bronkhorstlaan, is dat nog steeds. Daarlangs zijn nog enkele boerderijen te vinden, bijvoorbeeld boerderij de Avond. Het deel vanaf de Soestdijkseweg tot aan de Albert Cuyplaan kreeg in 1918 een grindverharding. Ter weerszijden van dat deel ontstond het villapark Ridderoord.
Bilthoven – Gezichtslaan (1928)
Op de kaart uit 1928 staat een kiosk die behoorde bij Hotel de Leyen. De kiosk staat op een soort eilandje. De weg links is de Gezichtslaan. Tot 1966 heeft het bouwsel midden op de aansluiting Gezichtslaan-Soestdijkseweg gestaan. Korte tijd bood het onderdak aan wachtende buspassagiers.
Het gebouwtje werd in 1966 gesloopt.