Zoals bekend ligt de oorsprong van De Bilt op Oostbroek. Op dat landgoed heeft een klooster gestaan, van waaruit onze regio (begin 12e eeuw nog moerasland) is ontgonnen. Toen de A28 (opengesteld 1986) Oostbroek van de rest van De Bilt scheidde, scheelde het niet veel of Oostbroek was bij het grondgebied van Utrecht gekomen.
Dankzij de oplettendheid van gemeenteraadslid Rens Kersten is het bij De Bilt gebleven! Op dit landgoed vind je een fraaie looproute, het Mathildepad, genoemd naar de keizerin die in 1122 aan Oostbroek alle land tot aan de Vuursche schonk. Daarnaast is er het monument van Godebald te zien, in de vorm van een bisschopshoed.
De St. Laurensabdij is door Godebald gesticht, na een pelgrimsreis naar Ierland van een ridder, die daar de louteringsgrot van St. Patrick had bezocht. De Ierse inspiratie van deze ridder sprak de bisschop kennelijk zo aan, dat hij niet alleen zijn naam gaf aan de stichting van dit klooster in Ierse stijl, maar daar zijn laatste jaren ook zelf intrad en er is gestorven in hetzelfde habijt als de pelgrimerende ridder. Zo blijkt uit een middeleeuws document:
In gewoon Latijn overgezet, staat hier te lezen:
Godebaldus episcopus Friso nacione construxit monasterium ordinis sancti Benedicti in Oestbroeck extra muros civitatis Traiectensis auxilio cuiusdam militis qui fuerat in purgatorio sancti Patricii. Et dimissa uxore ea consenciente ibidem habitum religionis cum isto episcopo assumpsit, in quo morientes ambo sepulti sunt.
[Bisschop Godebald, Fries van geboorte, heeft een klooster gebouwd van de orde van St. Benedictus, in Oostbroek buiten de muren van de stad Utrecht, met de hulp van een zekere ridder, die in de louteringsgrot van St. Patrick was geweest; en nadat hij zijn vrouw – met haar instemming – had heengezonden, heeft hij daar met deze bisschop het religieuze kleed aangetrokken, waarin beiden zijn gestorven en begraven.]
De Ierse sfeer van dit klooster was er ook nog vier eeuwen later. De kerk van Westbroek kreeg, in opdracht van de toenmalige abt van Oostbroek, muurschilderingen met o.a. een groep van zes heiligen. St. Laurens van Oostbroek staat centraal, met om hem heen twee Ierse metgezellen van Willibrord (die op Oostbroek vereerd werd) en verder de belangrijkste heilige naast St. Patrick: St. Brigida. Blijkbaar moest de helft van de heiligen Iers zijn.
Vanwege deze Ierse ‘roots’ van De Bilt organiseren Gert Landman en Truus Kreeft van 18 t/m 25 mei 2020 een reis naar Ierland en naar dat middeleeuwse pelgrimsoord, dat nog steeds bestaat.
Het is een themareis voor moderne pelgrims langs hoogkruisen (waar het Bilts Hoogkruis van is afgeleid), genoemd pelgrimsoord, de prehistorische grafheuvels van Newgrange en Knowth, en in Dublin het beroemde Book of Kells. Een kennismaking met de Iers-Keltische traditie die vanaf de zevende eeuw de Europese cultuur diepgaand heeft beïnvloed, o.a. via kloosters als Oostbroek. Naast cultuur is er ook natuur, zoals wandelen bij oude ruïnes en hoge kliffen.
Informatie is te vinden op beter-uit.nl/pelgrimsreisierland.
Verder vindt er op vrijdag 27 september een informatieavond plaats in de grote zaal van ‘De Voorhof’ naast de Dorpskerk in De Bilt, Burgemeester de Withstraat 29a. Truus Kreeft en Gert Landman vertellen over de komende reis die zij zullen leiden. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar, en ook de beamer met een overzicht van de reis (de excursies etc.). U kunt alles vragen wat u weten wilt om te zien of dit iets voor u is. Van harte welkom, graag tot dan!
Gert Landman en Truus Kreeft
gertlandman@planet.nl / truus.kreeft@hetnet.nl
030 – 2205395 / 2541174