De derde honderdjarige in De Bilt/Bilthoven, waaraan we in het juninummer van De Biltse Grift aandacht besteden is de Vereniging voor Samenlevingsopbouw Wijkvereniging Tuindorp (VVSO WVT), die in september 1923 op initiatief van verschillende bewoners in Bilthoven als Buurtvereniging ‘Tuindorp’ werd opgericht.
Onder hen was veel spoorwegpersoneel. Al vanaf het begin was het een bloeiende vereniging, mede dankzij de vele vrijwilligers. Karima Kaddouri, en Fred en Loes Meijer beschrijven de kleurige geschiedenis.
Een bloeiend bedrijf dat iedereen, die vóór de 80-er jaren weleens op de trein naar Utrecht moest wachten, vanaf het perron zag, was Jean Heybroek. Een groot massief gebouw, waarbinnen van alles was opgeslagen. Het gebouw staat er nog, maar voor hoe lang? De geschiedenis van het bedrijf, dat ooit een eigen spoorlijntje had, waar wagons werden in- en uitgeladen, wordt tot in detail beschreven door Jacques Reijniers.
Een ander markant punt in Bilthoven, dat nog steeds fier overeind staat is de watertoren. Wouter van Dijk, senior collectiebeheerder van het streekarchief Vecht en Venen in het Regionaal Historisch Centrum te Breukelen ontving een serie bijzondere foto’s over de bouw van dit beeldbepalende monument. Aan de hand van unieke foto’s beschrijft hij de bouw.
Dagelijks passeren we richtingaanwijzers van de ANWB. We vinden het heel vanzelfsprekend en staan er niet bij stil, hoe die er zijn gekomen. Kees Floor vertelt ons de geschiedenis van die bewegwijzering.
Historische foto’s zijn altijd ‘leuk’ om naar te kijken, maar wat zien we eigenlijk? Wim Krommenhoek neemt ons in ‘Pioniers’ mee naar het ontstaan van Bilthoven en beschrijft de details van de oude foto’s die bewaard zijn gebleven.
En tenslotte heeft óók De Bilt een markante toren: de observatie/waarnemingstoren van het KNMI. Abe Postema beschrijft de geschiedenis.
Dat alles is te lezen in het juninummer van De Biltse Grift, dat op maandag 5 juni in Bilthoven bij de Bilthovense Boekhandel en bij Bruna en in De Bilt bij The Read Shop ligt.