Geschiedenis van De Bilt en Bilthoven in het kort, samengesteld door Hans de Groot, september 2000.
De Bilt
- Basis van de Bilt en Bilthoven: de schenking van keizerin Mathilde (echtgenote van keizer Hendrik V) aan het klooster Oostbroek in 1122. ” Zo dragen wij dan aan het voornoemde klooster in eeuwigdurend bezit over het gehele moerasgebied Oostbroek en het aangrenzende grondgebied, dat in het spraakgebruik ‘vene’ wordt genoemd, met het recht van cijnsheffing, tienden en overheidsgezag, als gift van hun keizerlijke landsheer ….. “.
- Oostbroek is gesticht door twee ridders; werd dubbelklooster; later abdij van de orde der Benedictijnen.
- Het gebied werd ontgonnen vanaf de Hoofddijk.
- Blauwkapelseweg, Groenekanseweg, Jan Steenlaan en Maartensdijkseweg zijn allemaal dijken langs dwarsweteringen voor ontginning.
- Splitsing in 1139 van dubbelklooster Oostbroek (op plek tegenwoordige gelijknamige buitenplaats) in mannenklooster Oostbroek en het Vrouwenklooster (op plek huidig KNMI aan Wilhelminalaan).
- Ten gevolge van Reformatie opheffing van kloosters. Sloop Oostbroek in 1580 en Vrouwenklooster in 1585. Goederen en landerijen werden beheerd door de Staten van Utrecht.
- 1644 is de Biltse Grift aangelegd.
- In de 17e en 18e eeuw verkochten Staten van Utrecht grote stukken grond (o.a. die in eigendom waren geweest van de kloosters) aan vermogende burgers, waarna vele buitenplaatsen ontstonden.
- De Bilt is sinds lange tijd doorgangsplaats van het oosten naar Utrecht; dus vanouds herbergen en bijbehorende ambachten langs de Dorpsstraat.
Bilthoven
- Vestiging halteplaats aan de in 1863 aangelegde spoorlijn Utrecht-Amersfoort genaamd “De Bilt-Station”.
- De aanleg rond 1900 van de spoorlijnen naar Zeist en Baarn maakte de omgeving van het station aantrekkelijk voor mensen werkzaam in b.v. Utrecht en gezond buiten wilden wonen.
- Rond 1900 begon de bouw van het eerste villapark “Vogelzang” ten zuiden van de spoorlijn. Ten noorden van de spoorlijn werden na 1910 de villaparken “Drakesteyn”, “Oosterpark” en “Ridderoord” gerealiseerd.
- In 1917 werd de verwarrende naam “De Bilt-Station” voor de nieuwe dorpskern gewijzigd in “Bilthoven.”