We zien op deze kaart de Oude Brandenburgerweg, gelegen in Tuindorp. Burgemeester en wethouders van De Bilt hadden op 24 juli 1903 besloten, dat de zijweg van de Groenekanscheweg tot de Leyenscheweg Brandenburgerweg zou gaan heten.
Bilthoven – Tuindorp Brandenburgerweg (1924)
Nadat de eerste bebouwing in de wijk Tuindorp gereed was is op 17 november 1924 door de gemeenteraad tot straatnaamwijziging besloten. Het stuk weg gelegen tussen de Groenekanseweg en Tuindorp kreeg de naam Eerste Brandenburgerweg (in 1978 officieel 1e Brandenburgerweg genoemd en het gedeelte van de weg dat door Tuindorp liep, werd Oude Brandenburgerweg genoemd. Het laatste wegdeel, tot de Leyenseweg, kreeg in 1924 de naam Tweede Brandenburgerweg, sinds 1978 officieel als 2e Brandenburgerweg aangeduid.
In het Bilthovensch Adresboek uit 1927 is de Oude Brandenburgerweg opgenomen. De woningen die op deze kaart te zien zijn hadden toen de nummers 71, 73 en 75. Op nummer 71, het meest linkse pand dat nu nummer 115 draagt, was in 1927 kruidenier A. van der Horst te vinden. Het opschrift boven het zonnescherm vertelt dat er in zijn winkel comestibles, wijnen en fijne vleeswaren te koop waren.
Op nummer 73, het middelste pand, waren J. Romein en H. Kemp woonachtig. De winkel van J. Romein, het linker gedeelte van het pand, stond te boek als vleeschhouwerij. H. Kemp beheerde in het rechterdeel sigarenmagazijn Borneo. Deze winkeltjes waren maar klein. Ze hadden beide een oppervlakte van ongeveer 10 m².
Tegenwoordig heeft dat pand nummer 117 en is als woonhuis in gebruik. Op nummer 75, het meest rechtse pand dat anno 2003 een heel ander aanzien heeft, was J.G. Willemse woonachtig die volgens het adresboek uit 1927 een handel in aardappelen, groente en fruit dreef.
Bilthoven. Oude Brandenburgerweg. (1939)
De Oude Brandenburgerweg was vroeger een echte winkelstraat, iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen. In die straat waren, behalve de al genoemde winkels, na 1927 nog veel meer winkels te vinden. Niet alleen nog een groenteboer (Hop, nummer 55), maar ook nog sigarenmagazijn Sport van P.C.J. Zwennis (nummer 59) en de kruidenierswinkel van De Groot (nummer 49).
Op nummer 53 woonde ooit kapper Kuus. Fietsenmaker Van der Hee woonde op nummer 47 en de dames Bakker hadden in vroeger tijd op nummer 39 een garen- en bandwinkeltje. Schoenmaker Van der Kolk woonde op nummer 33 en op nummer 19 was de schoenenzaak van Harren. De kappers Dijkstra en Ponsioen woonden/werkten respectievelijk op de nummers 13 en 9. Aan de andere kant van de straat, de even nummers, waren in vroeger tijd ook diverse winkels te vinden.
Zo zat op nummer 4 de fietsenwinkel Phaff, op 4a Habe de slager, op 4c Herber de melkboer, op 6 de winkel van De Bruin waar behang en verf te koop was. Melkboer Mansoen woonde op nummer 12, zijn concurrent Van de Berg op 18a. De laatste verkocht echter ook groente. Op nummer 20 was poelier Linnenbank te vinden en op nummer 24 mandenmaker Van Tuijll.
Tegenwoordig zijn er op de Oude Brandenburgerweg slechts enkele winkelpanden, voornamelijk gelegen in dat deel dat uitkomt bij de rotonde waarop ook de Hertenlaan, de Melkweg en de 1e Brandenburgerweg uitkomen. Op nummer 13 is echter nog steeds een kapper gevestigd (kapsalon Hairpoint) en op nummer 4 vinden we anno 2011 ook nog een fietsenwinkel (Mastwijk Tweewielers Bike Totaal) , winkels die echter een totaal ander aanzien hebben gekregen.
Ook de Milty Bar heeft zich weten te handhaven (nummer 32). Dat is nog steeds een geliefd trefpunt, niet alleen voor bewoners van de wijk Tuindorp.